niedziela, 13 października 2019

PIECZONE TOFU W SOSIE DYNIOWYM


Sezon na dynie trwa pełną parą. Zaczynamy go od najprostszego, szybkiego przepisu, który super sprawdzi się na momenty "gdy Ci smutno, gdy Ci źle" .

Jesień to taka pora roku, w którą najchętniej jemy ciepłe i pożywne posiłki. A tutaj kilka produktów, które mogą pomóc na jesienne dni:

  • imbir!
  • czosnek
  • sok z malin - ratuje życie
  • cytryna
  • pomarańcza
  • ... DYNIA :)
SKŁADNIKI:

Sos dyniowy

1/2 małej dyni (280g)
1 mała cebula
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego (30ml)
2-4 łyżek mleka roślinnego (30-60ml)
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cynamonu
sól

Pieczone tofu

180g tofu wędzonego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka wrzątku
1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw

Z tej ilości powstają 2 duże porcje
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia 

Sos
  1. Dynię przekrawamy na pół. Wyciągamy ze środka miąższ i połówkę* obieramy z wierzchniej skórki.
  2. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z tymiankiem i cynamonem.
  4. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy dynię i przykrywamy patelnię. Gdy dynia zacznie się karmelizować dodajemy odrobinę wody. 
  5. Po 10 minutach dodajemy mąkę, sól oraz paprykę i mieszamy drewnianą szpatułką. Przy pomocy szpatułki przekrawamy dynie na mniejsze kawałki w trakcie gotowania.
  6. Dodajemy wodę i pozostawiamy pod przykryciem.
  7. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mleko roślinne.
Pieczone tofu
  1. Tofu kroimy w kostkę i umieszczamy w miseczce wraz z pozostałymi składnikami.
  2. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły całość.
  3. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut, w temperaturze 170° w termoobiegu.
  4. Upieczone tofu łączymy z sosem.
*Drugą połówkę można wykorzystać do wypieków lub gulaszu. Należy przechowywać ją w lodówce :)
Dyniowe przepisy jeszcze zagoszczą na blogu, tym czasem zapraszam Was na Instagrama oraz Facebooka gdzie możecie znaleźć trochę więcej.

Buziaki.


4 komentarze:

  1. ooo, ciekawa alternatywa dla mięsnego dania. Bardzo lubię dyniowe sosy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej przyprawy najlepiej użyć? Proszę coś polecić (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na sos bez miesa! Dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze przyrządzone tofu jest pyszne

    OdpowiedzUsuń