Sezon na dynie trwa pełną parą. Zaczynamy go od najprostszego, szybkiego przepisu, który super sprawdzi się na momenty "gdy Ci smutno, gdy Ci źle" .
Jesień to taka pora roku, w którą najchętniej jemy ciepłe i pożywne posiłki. A tutaj kilka produktów, które mogą pomóc na jesienne dni:
- imbir!
- czosnek
- sok z malin - ratuje życie
- cytryna
- pomarańcza
- ... DYNIA :)
SKŁADNIKI:
Sos dyniowy
1/2 małej dyni (280g)
1 mała cebula
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego (30ml)
2-4 łyżek mleka roślinnego (30-60ml)
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cynamonu
sól
Pieczone tofu
180g tofu wędzonego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka wrzątku
1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw
Z tej ilości powstają 2 duże porcje
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia
Sos
- Dynię przekrawamy na pół. Wyciągamy ze środka miąższ i połówkę* obieramy z wierzchniej skórki.
- Kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z tymiankiem i cynamonem.
- Kiedy cebula się zeszkli dodajemy dynię i przykrywamy patelnię. Gdy dynia zacznie się karmelizować dodajemy odrobinę wody.
- Po 10 minutach dodajemy mąkę, sól oraz paprykę i mieszamy drewnianą szpatułką. Przy pomocy szpatułki przekrawamy dynie na mniejsze kawałki w trakcie gotowania.
- Dodajemy wodę i pozostawiamy pod przykryciem.
- Gdy sos zgęstnieje dodajemy mleko roślinne.
Pieczone tofu
- Tofu kroimy w kostkę i umieszczamy w miseczce wraz z pozostałymi składnikami.
- Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły całość.
- Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut, w temperaturze 170° w termoobiegu.
- Upieczone tofu łączymy z sosem.
*Drugą połówkę można wykorzystać do wypieków lub gulaszu. Należy przechowywać ją w lodówce :)
Dyniowe przepisy jeszcze zagoszczą na blogu, tym czasem zapraszam Was na Instagrama oraz Facebooka gdzie możecie znaleźć trochę więcej.
Buziaki.
Buziaki.
ooo, ciekawa alternatywa dla mięsnego dania. Bardzo lubię dyniowe sosy!
OdpowiedzUsuńJakiej przyprawy najlepiej użyć? Proszę coś polecić (:
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sos bez miesa! Dziękujemy :)
OdpowiedzUsuńDobrze przyrządzone tofu jest pyszne
OdpowiedzUsuń