środa, 27 marca 2019

AWARYJNA PIZZA CURRY BEZ DROŻDŻY


Znacie to uczucie kiedy macie ogromną ochotę na pizze? Otwieracie lodówkę, a tam... nie ma drożdży. Sklepy zamknięte, niedziela handlowa, do Ropuszki :) daleko.

Spokojnie, jesteśmy ubezpieczeni na takie awarie.
Nie tylko pokażę Wam jak stworzyć ciasto bez drożdży, ale też przepis na pyszny sos curry i przy okazji bazowy pomidorowy.
Ja z podanej ilości składników zrobiłam dwie mniejsze pizze, ale oczywiście możecie zrobić jedną dużą.

SKŁADNIKI:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
4 łyżki neutralnego oleju 
sól

1 puszka ciecierzycy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 mała papryka
garść szpinaku

sos curry:

1/2 puszki pomidorów (takiej 400g)
5 suszonych pomidorów
1 mała cebula
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżeczka suszonej lub posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju
sól

1 łyżka mleczka kokosowego 
1 łyżeczka pasty lub proszkowanego curry
1/2 łyżeczki startego imbiru*


Z tej porcji wychodzi: jedna duża pizza lub dwie małe
Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia

Sos curry:
  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnuszku wraz z olejem i bazylią.
  2. Pomidory w puszce, suszone, syrop z agawy i przyprawy blendujemy dokładnie na gładką masę. Przelewamy do garnuszka z cebulą, dodajemy wody i zagotowujemy. Na tym etapie dodajemy soli. W ten sposób powstanie nasz bazowy sos pomidorowy.
  3. Do zagotowanego sosu dodajemy pastę curry, mleczko kokosowe i imbir. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Pizza:
  1. Mąkę wraz ze szczyptą soli mieszamy na dnie miski. 
  2. Dodajemy olej i mieszamy do czasu powstania grudek. Powoli dodajemy ciepłe mleko, cały czas mieszając. Ugniatamy ciasto i odkładamy zawinięte w folię spożywczą na 10 minut do lodówki.
  3. Ciecierzycę odcedzamy z wody, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Paprykę kroimy w kostkę.
  4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formujemy na kształt pizzy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wylewamy sos oraz kładziemy pozostałe dodatki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15-20 minut.

*Możecie też użyć proszkowanego, świeży sprawdzi się lepiej.

Na tej pizzy super sprawdzą się też inne składniki curry np. kalafior lub batat. Nie bójcie się eksperymentować. Możecie zauważyć, że taka pizza piecze się nieco dłużej niż tradycyjna z drożdżami, dlatego jeśli lubicie gdy Wasz szpinak jest nieco mniej przypieczony - dodajcie go na parę minut przed końcem czasu pieczenia.

Oczywiście sos, zarówno w wersji pomidorowej jak i curry możecie też dodać do pizzy z drożdżami.
Pizza to jeden wielki eksperyment.

Dajcie znać jak się Wam sprawdziła.


Mam Facebooka, sprawdź jeśli masz ochotę :)

2 komentarze:

  1. Pizza i curry w jednym :o

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodzi taka zakalcowata? na zdjęciu po przekroju tak się wydaje :)

    OdpowiedzUsuń