Najbardziej zależało mi na tym, żeby ciasto było puszyste. Nie zadowoliłam się płaskim jabłkiem w naleśnikowym cieście.
Wtedy przyszedł mi na myśl wegański biszkopt i to on zainspirował mnie do stworzenia ciasta, które spełniło wszystkie moje oczekiwania.
Pamiętaj, aby:
- mleko było sojowe lub o równie wysokiej zawartości białka co sojowe
- smażyć racuchy na średnim ogniu - jeśli zrobicie to na zbyt wysokim nie upieką się w środku
- jeśli jest taka potrzeba to śmiało dodawaj oleju pomiędzy smażeniem kolejnej partii
SKŁADNIKI:
300g jabłek
1 szklanka mleka sojowego (250ml)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (220g)
2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej do smażenia
opcjonalnie do podania:
4 łyżki jogurtu roślinnego
cukier puder
Z tej porcji powstaje 5 dużych lub 10 małych racuchów
Czas przygotowania: 15 minut + czas smażenia
- Mleko sojowe przelewamy do miski i dodajemy ocet jabłkowy. Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Mąkę łączymy z gałką muszkatołową i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Obieramy jabłka i kroimy je na mniejsze kawałki.
- Do mleka dodajemy olej oraz syrop klonowy.
- Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie przy pomocy łyżki. Nabieramy ciasto chochelką do zupy*.
- Do ciasta w chochelce wkładamy jabłka** i przelewamy racuchy na rozgrzaną patelnie z olejem. Proces powtarzamy z każdym racuchem.
* Pełną chochelkę na duże racuchy, połowę na mniejsze.
**Możecie też wszystkie jabłka umieścić w cieście, mi bardziej sprawdza się sposób z wkładaniem ich pojedynczo, bo wtedy każdy racuch ma ich dokładnie tyle samo :)
Jak zwykle zapraszam Was także na mojego Instagrama i Facebooka gdzie jest mnie trochę więcej niż tutaj. Jeśli uda Wam się zrobić racuchy to koniecznie podeślijcie mi zdjęcia!
Buziaki.
Ciekawy przepis, myślę, że zdecyduje się go zrobić
OdpowiedzUsuńCzy mleko sojowe można zamienić na inne roślinne ? np kokosowo-ryżowe ? Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńW poście napisane jest, że musi być sojowe lub z równie wysoką zawartością białka
Usuń