wtorek, 23 kwietnia 2019

GRILLOWANE KANAPKI Z SZARPANYMI PIECZARKAMI I ŻURAWINOWYM SOSEM BBQ


Zaczynamy sezon majówkowych przepisów od grillowanej kanapki. Wygląda kolorowo, jest wypasiona i smakuje pysznie w towarzystwie zimnej lemoniady czy ulubionego piwa.

Wydaje mi się, że zbyt mało uwagi poświęcamy grillowanym kanapkom jak chodzi o nasze polskie grillowanie, a przecież one też są pyszne i mega proste. Szarpane pieczarki w żurawinowym sosie barbecue robią robotę. Żeby pieczarki "dały z siebie wszystko" pamiętajcie o dwóch rzeczach:

  • Użyjcie długich 'nóżek' pieczarek, a główki wykorzystajcie na przykład do szaszłyków
  • Przysmażcie pieczarki do uzyskania lekkiej chrupkości
Ten przepis lubi się też z wegańskim majo, ale jeśli go nie macie to bez problemu wciąż będzie smacznie i szybko. Zerknijmy na...

SKŁADNIKI:

200g pieczarek (najlepiej samych nóżek)
4 łyżki ketchupu
1 łyżka żurawiny ze słoika
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz

+1 łyżeczka syropu z agawy jeśli używacie niesłodzonej żurawiny
odrobina wegańskiego majonezu opcjonalnie

bułki
dodatki np. marchewka, ananas, kukurydza, kapusta biała/czerwona

Z tej porcji powstają 4 bułki
Czas przygotowania: 10 minut + grillowanie
  1. Od pieczarek odrywamy nóżki. Przy pomocy widelca zgniatamy pieczarkę i szarpiemy w dół tworząc kawałki na kształt "szarpanego mięsa".
  2. Tak przygotowane pieczarki podsmażamy z solą i pieprzem na patelni. Możemy delikatnie dociskać w trakcie smażenia, żeby uzyskać bardziej chrupiący efekt.
  3. Ketchup, żurawinę, sos sojowy oraz przyprawy łączymy razem w miseczce. Dodajemy na patelnie do podsmażonych pieczarek i smażymy razem przez około 2 minuty.
  4. Bułki przekrajamy na pół. Smarujemy majonezem, kładziemy nasze szarpane pieczarki oraz dodatki. Owijamy w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Grillujemy z obu stron do uzyskania chrupkiej bułki.
To dopiero początek majówkowych przepisów i grillowych wariacji. Zaufajcie żurawinowemu barbecue, wrzućcie swoje ulubione dodatki i zajadajcie się. Z kapustą są super. 

Do zobaczenia jutro,
Buziaki

2 komentarze:

  1. Świetne! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2019 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kanapki mięsne, a szczególnie z sosami i na ciepło!

    OdpowiedzUsuń