środa, 17 kwietnia 2019

CHRZANOWE ROLADKI Z BAKŁAŻANA


Przyszedł czas na Wielkanocne danie główne.

Zostaniemy przy chrzanie i prostych składnikach. Farsz możecie dowolnie modyfikować. Myślę, że super sprawdzi się w nich papryka i słupki wegańskiego sera. Jak zawsze zdaję się na Waszą kreatywność, która jak dotąd mnie nie zawiodła.

Jeśli szykujecie się na większą ilość osób to podwójcie składniki. O ciekawym wariancie opowiem Wam pod koniec posta. A teraz, nie przedłużając, czas na...


SKŁADNIKI:

1 duży bakłażan
180g tofu wędzonego lub ziołowego*
1 kiszony ogórek
1/4 cytryny
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżka chrzanu
sól

1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku

Z tej porcji powstaje 6 roladek
Czas przygotowania: 30 minut

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż na 6 równych pasków. Tofu kroimy w słupki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cytrynę wyciskamy na bakłażana, obsypujemy całość solą.
  2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° na 10 minut. W tym czasie kroimy ogórka w wąskie paski. Do chrzanu dodajemy 1/2 łyżeczki oliwy i mieszamy.
  3. Po 10 minutach wyciągamy całą blaszkę. Każdy pasek bakłażana smarujemy chrzanem, na jednym krańcu kładziemy słupki z tofu i ogórka. Zawijamy od strony dodatków.
  4. Roladki zabezpieczamy wykałaczką. Łyżkę oliwy, sos sojowy, czosnek i tymianek mieszamy ze sobą. Smarujemy glazurą każdą roladkę i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut.
*Dla mocniejszego efektu użyjcie tofu zamarynowanego w ulubionej marynacie lub każdy słupek przed pieczeniem otoczcie w mieszance 1 łyżeczki majeranku z 1 łyżeczką czosnku granulowanego.

WAŻNE
Roladki na blaszce wykładamy zwiniętą stroną do dołu, żeby uniknąć rozpadnięcia.
Jeśli chcecie zrobić je jak śledziowe rolmopsy zamarynujcie uprzednio bakłażana w wegańskim sosie nierybnym. Jak jesteście zainteresowani moim przepisem na takie cudo, dajcie znać :)

Roladki możecie zjeść solo, z ziemniakami lub frytkami albo zapiec je w naczyniu żaroodpornym w Waszym ulubionym sosie pomidorowym! Sprawdzą się na ciepło jako danie główne i na zimno jako przystawka. Danie mocno uniwersalne :)

Więcej inspiracji wielkanocnych znajdziecie tutaj.

Buziaki

1 komentarz: