piątek, 26 kwietnia 2019

WEGAŃSKIE KIEŁBY NA GRILLA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ


To czego brakowało mi w wegańskich kiełbaskach na grilla to właśnie ta chrupiąca, lekko gumowa skórka. Aż w końcu szukając sosu sojowego w markecie mnie olśniło. Znalazłam rozwiązanie tego problemu, a cały czas było pod ręką.

Tamtadam - papier ryżowy. Zamoczony w mieszance wody i przypraw, sprawdza się genialnie w roli skórki. Oprócz tego mam kilka dodatkowych informacji :)

Kiełby, które Wam dziś pokażę są z tych zwartych. Jeśli zależy Wam na lekko gumowej konsystencji w stylu tej w parówkach Polsoi to niestety nie są tego typu kiełbaski. Jeśli jesteście jednak takimi zainteresowani, dajcie mi znać w komentarzu, postaram się coś przygotować.

Takie kiełbaski w celu przygotowania na parze możecie zawijać w:

  • folię aluminiową (wiele osób z niej rezygnuje z powodów zdrowotnych)
  • folię spożywczą typu stretch
  • rękaw do pieczenia
  • nic :) jeśli macie garnek do gotowania na parze - wtedy gotujcie na wyższym poziomie, aby do masy nie dostała się gotująca woda

Tak więc nie przedłużając, zapraszam do spojrzenia na...


SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (200g) lub białej fasoli
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki glutenu pszennego (o zamiennikach w tym poście)
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól*

1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki lubczyku lub majeranku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chilli cayenne

skórka:
papier ryżowy 
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki syropu z agawy

oliwa

Z tej porcji powstają 4 kiełbaski
Czas przygotowania: 30 minut + czas grillowania
  1. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem glutenu pszennego. Blendujemy do uzyskania gładkiej łatwej w formowaniu masy.
  2. Do masy dodajemy gluten i mieszamy dokładnie przy pomocy łyżki. Dzielimy masę na 4 części. Umieszczamy ją na stretchu i zawijamy na kształt kiełbaski (jak cukierka) lub formujemy je ręcznie.
  3. Gotujemy na parze pod przykryciem przez 20 minut (przy pomocy garnka i durszlaka lub garnka do gotownia na parze). Ugotowane kiełbaski rozwijamy z folii.
  4. Wodę, sos sojowy, paprykę i syrop łączymy ze sobą w miseczce. Arkusz papieru ryżowego przecięty na pół moczymy w powstałej mieszance. Na środku kładziemy kiełbaskę i zawijamy. 
  5. Powtarzamy proces ze wszystkimi kiełbaskami. Przed grillowaniem smarujemy kiełbaski oliwą.
*Pamiętajcie, że po gotowaniu na parze kiełbaski będą mniej słone niż masa.
WAŻNE
Kolendra jest bardzo mocną przyprawą i zdominuje smak kiełbasek. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli się jej boicie lub nienawidzicie to zastąpcie ją inną przyprawą. Lub przyprawcie w dowolny sposób, najważniejsza jest baza czyli strączki+ mąki.

W ten sposób możecie owinąć każdy typ kiełbaski, na przykład te jałowcowe. Możecie też kompletnie ominąć skórkę i cieszyć się ich czystym smakiem.

Wybór i kombinacje zostawiam Wam.
Buziaki.

Wpadajcie też na mojego Instagrama, gdzie na stories dodaje wiele dodatkowych rzeczy. Oraz na Facebooka, gdzie w pierwszej kolejności informuje o nowych przepisach.

1 komentarz:

  1. Wygląda smacznie, jeżeli samemu, jak u Ciebie, to masz pewność, że zdrowe:-) ALE ostatnio widziałam skład takich Vege Kiełbasek... cóż do dzisiaj nie jestem pewna czy zdrowiej nie byłoby mi zamieszkać w Czarnobylu. W wielu przypadkach firmy tną koszty i dosypują chemii po sufit pojemniczka ;-)

    OdpowiedzUsuń