sobota, 25 maja 2019

KANAPKA ULICZNA Z KLOPSIKAMI Z BATATÓW


Kanapki uliczne na ciepło nie są tak popularne jak burgery. Mimo to bardzo je lubię. Tym razem postawiłam na nietypowe połączenie słodkiego ziemniaka ze słonymi dodatkami.

Takie kanapki zjada się z klopsikami, pieczeniami lub szarpanym "mięsem". Z ciepłymi sosami i pysznymi, świeżymi dodatkami. Można dodatkowo zapiec kanapkę. Jako pieczywo polecam bagietki lub ciabatty.

Klopsiki są bardzo proste w wykonaniu, nie wymagają blendowania, piecze się je szybko. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Przechodząc do rzeczy...


SKŁADNIKI:

1 średni batat (ok. 350g)
100g boczniaków lub pieczarek
1/3 szklanki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku
szczypta cynamonu
sól
(dla wzmocnienia smaku można dodać także mieszankę przypraw)

olej rzepakowy lub inny neutralny
bagietki
dodatki (u mnie kapusta kiszona*, sos bbq i bazylia)

Z tej porcji powstaje około 20 klopsików
Czas przygotowania: 35 minut

  1. Batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. 
  2. Boczniaki/pieczarki siekamy bardzo drobno i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Po podsmażeniu ściągamy z ognia.
  3. Ugotowanego batata ugniatamy wraz z przyprawami i boczniakami.  Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słona i zostawiamy do wystudzenia. 
  4. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę oraz bułkę tartą. Formujemy klopsiki i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° przez 20 minut, obracając w połowie.
  5. Przekrawamy bagietki, dodajemy dodatki, klopsiki oraz sos.
*Tak wiem, dziwne połączenie, ale smakowo daje super efekt! Zwłaszcza w połączeniu z sosem barbecue lub "serowym" :)
Oczywiście klopsiki możecie też zjeść z sosem pieczeniowym lub koperkowym oraz z ziemniakami. Z frytkami, ryżem, kaszą lub dowolnymi dodatkami też się super sprawdzą.

Jeśli zależy wam na chrupkości to nie zapomnijcie o posmarowaniu ich olejem przed włożeniem do piekarnika.

Buziaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz