Takie kanapki zjada się z klopsikami, pieczeniami lub szarpanym "mięsem". Z ciepłymi sosami i pysznymi, świeżymi dodatkami. Można dodatkowo zapiec kanapkę. Jako pieczywo polecam bagietki lub ciabatty.
Klopsiki są bardzo proste w wykonaniu, nie wymagają blendowania, piecze się je szybko. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Przechodząc do rzeczy...
SKŁADNIKI:
1 średni batat (ok. 350g)
100g boczniaków lub pieczarek
1/3 szklanki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku
szczypta cynamonu
sól
(dla wzmocnienia smaku można dodać także mieszankę przypraw)
olej rzepakowy lub inny neutralny
bagietki
dodatki (u mnie kapusta kiszona*, sos bbq i bazylia)
Z tej porcji powstaje około 20 klopsików
Czas przygotowania: 35 minut
- Batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
- Boczniaki/pieczarki siekamy bardzo drobno i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Po podsmażeniu ściągamy z ognia.
- Ugotowanego batata ugniatamy wraz z przyprawami i boczniakami. Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słona i zostawiamy do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodajemy mąkę oraz bułkę tartą. Formujemy klopsiki i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° przez 20 minut, obracając w połowie.
- Przekrawamy bagietki, dodajemy dodatki, klopsiki oraz sos.
*Tak wiem, dziwne połączenie, ale smakowo daje super efekt! Zwłaszcza w połączeniu z sosem barbecue lub "serowym" :)
Oczywiście klopsiki możecie też zjeść z sosem pieczeniowym lub koperkowym oraz z ziemniakami. Z frytkami, ryżem, kaszą lub dowolnymi dodatkami też się super sprawdzą.Jeśli zależy wam na chrupkości to nie zapomnijcie o posmarowaniu ich olejem przed włożeniem do piekarnika.
Buziaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz