wtorek, 28 maja 2019

WEGAŃSKA ZUPA BOCZNIAKOWA

Pewnie nie zdziwicie się jak napiszę, że kocham boczniaki. Uwielbiam też zupy i opanowałam umiejętność robienia ich z niemal wszystkiego. Ta konkretna zupa jest bardzo wyrazista i aromatyczna.

Przy okazji tego przepisu dodam też kilka rad co do robienia zup ogólnie:
  • Sól dodaj dopiero pod koniec gotowania
  • Pieczone lub podsmażone warzywa podkręcają smak zupy
  • Nie bój się ziół! Kombinuj z lubczykiem, natką marchwi, cząbrem itp.
  • W celu zagęszczenia zupy: zblenduj część bulionu z warzywami/dodaj mieszanki mąki z wodą/użyj płatków drożdżowych
Podobnie jak sól polecam na samym końcu dodawać wszelki tłuszcz jakiego chcecie użyć do zupy, super podkręca smak.

Wszystko może być zupą jeśli jesteś wystarczająco kreatywny :)

Do zupy potrzebne są tylko:
Boczniaki
Czosnek
Imbir
Zielona cebulka
Przyprawy
Woda

SKŁADNIKI:

250g boczniaków
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (około 2cm)
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól

2 litry wody
neutralny olej

Z tej porcji powstaje 4-6 misek zupy
Czas przygotowania: 35 minut
  1. Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir drobno siekamy. Wrzucamy razem do garnka* na odrobinę podgrzanego oleju.
  2. Do podsmażonych grzybów dodajemy sos sojowy i zalewamy wodą. Mieszamy z przecierem i przyprawami (z wyjątkiem soli)
  3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut**.
  4. Po tym czasie dodajemy sól oraz olej i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
*Ważne! Jeśli używacie garnka, a nie patelni upewnijcie się, że jest nieprzywierający i nic nie przypalicie.
**W tym czasie możecie np. ugotować makaron, ja jem tą zupę z makaronem ramenowym, ale sprawdzi się też krajanka i inne kształty :)
Najlepiej smakuje po kilku godzinach po "przejściu się" wszystkich składników. Polecam też dodać szczypiorek lub zieloną cebulkę! 

Myślę, że z grzankami też dałaby świetny efekt. Testujcie po swojemu.

Buziaki.

1 komentarz:

  1. wygląda przepysznie, z pewnością zrobię! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń