wtorek, 10 grudnia 2019

BASZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW - EBOOK ŚWIĄTECZNO-IMPREZOWY


Ten przepis pochodzi z ebooka świąteczno-imprezowego, którego napisałam pod wydawnictwem Weganizujemy! Tworzyłam go od wakacji i miałam dzielnych testerów.

W lipcu oraz w sierpniu miałam najintensywniejszy czas, jeśli chodzi o wymyślanie przepisów. Bardzo chciałam zawrzeć w nim zarówno tradycyjne wigilijne potrawy jak i trochę swoich dodatkowych smaczków. Co więcej, oprócz części świątecznej, znajdziecie tam także część imprezową.

Wakacje były też czasem kupowania dodatków do zdjęć - na przykład drewnianego "XMAS" ze sklepu "wszystko po..." :) co ciekawe, Pani sprzedająca powiedziała, że nie jestem jedyną, która kupuje ozdoby w lipcu. Kimkolwiek jesteś, tajemniczy kupujący, pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

Wrzesień upłynął pod znakiem spisywania wszystkiego "do kupy". Oraz robienia zdjęć. Bardzo zależało mi na tym, żeby były ładne i zachęcające.

Podsumowując:

  • ten ebook to kilka miesięcy mojej intensywnej pracy i duuużo serducha
  • znajdziecie tam przepisy świąteczne, ale nie tylko
  • jestem z niego bardzo dumna!
  • kupowanie ozdób świątecznych w lipcu nie jest niczym dziwnym :)
  • będzie mi bardzo miło jeśli zechcesz go kupić


A teraz czas na...

SKŁADNIKI:

8 szklanek wody (2 l)
5 sztuk buraków (500 g)
5 sztuk świeżych dużych pieczarek lub grzybów leśnych (100 g)
1 łyżka stałego oleju kokosowego (20 g) 

3 liście laurowe
2 goździki
1 łyżeczka soku z cytryny (15 ml)
1⁄2 łyżeczki koperku lub majeranku 
szczypta kminku 
szczypta soli 

Z tej ilości powstaje 8 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

  1. Buraki dokładnie myjemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Nakłuwamy je widelcem z wierzchu w kilku miejscach. Zalewamy wodą na ok. 1 cm. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy do niego naczynie żaroodporne z burakami i pieczemy przez 35–40 minut. 
  3. Upieczone buraki będą miękkie i lekko skarmelizowane. Kroimy je na ćwiartki i umieszczamy (wraz z wodą z naczynia) w garnku. 
  4. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z burakami wraz z liśćmi laurowymi, goździkami i kminkiem. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia (woda będzie bulgotać). 
  5. Gotujemy dalej przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, koperek lub majeranek, olej kokosowy oraz sól (wedle uznania). Gotujemy przez dodatkowe 5–15 minut.
UWAGA!
Jeśli zbyt długo będziemy gotować barszcz, straci swój ładny kolor. 
Barszcz najlepiej smakuje po odstaniu kilku godzin i połączeniu się smaków, z uszkami lub ziemniakami. 
To wszystko na dziś. Zachęcam Was do przejrzenia listy przepisów w ebooku i dzielenia się wrażeniami jeśli już go macie!

Buziaki.


2 komentarze:

  1. Zdecydowanie mój ulubieniec! Ważne jest tylko to, aby użyć warzyw dobrej jakości oraz produktów spożywczych, takich jakie oferuje Swojska Piwniczka. Ja robię tam zakupy od bardzo dawna i naprawdę ani razu się nie zawiodłam co do jakości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe warzywa i można działać:) Idalne na imprezy.

    OdpowiedzUsuń