sobota, 4 maja 2019

WEGAŃSKIE CIASTO KRÓWKA

 
Majówkowy odpoczynek kończę imieninami mojej mamy. Z tej okazji zwganizowałam jedno z moich ulubionych ciast.

Tradycyjnie takie ciasto jest miodowe, ja użyłam syropu z agawy i sprawdził się równie dobrze. Jeśli macie piekarnik dwupoziomowy to uda Wam się zrobić je w 30 minut. Przy tradycyjnym piekarniku zajmie to dłużej, ale uwierzcie mi - warto czekać :)

Z racji, że jeszcze trzyma mnie leniuszek chętny dłuższej majówki to nie przedłużam wstępu. Patrzcie na...


SKŁADNIKI:

Ciasto
400g mąki pszennej lub orkiszowej
150g wegańskiej margaryny lub zimnego oleju kokosowego
90g cukru*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki syropu z agawy
4 łyżki zimnej wody

15g siemienia lnianego mielonego (3 łyżki)
150ml wrzącej wody

Masa
500ml mleka roślinnego(najlepiej waniliowego)
1 opakowanie budyniu waniliowego
85g wegańskiej margaryny lub zimnego oleju kokosowego
1 łyżka syropu z agawy

Kajmak/karmel
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki syropu z agawy
1/2 szklanki płynnego mleczka kokosowego z puszki

15g orzechów

Z tej porcji powstaje ciasto na formę 22cm x 24 cm
Czas przygotowania: 45 minut

  1. Siemię lniane łączymy z gorącą wodą w szklance. Odstawiamy na około 5 minut.
  2. Suche składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy pozostałe składniki oraz mieszankę z siemienia i ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Ciasto dzielimy na pół i ugniatamy je na dwóch blaszkach(lub wymiennie w jednej) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15-17 minut sprawdzając czy patyczek wciąż jest mokry po upieczeniu. Studzimy oba ciasta.
  4. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu korzystając z mleka roślinnego. Budyń musi być naprawdę gęsty**. Zostawiamy do wystygnięcia.
  5. Składniki na karmel umieszczamy w nieprzywierającym garnuszku. Podgrzewamy doprowadzając do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy do uzyskania konsystencji kajmaku. Studzimy.
  6. Wegańską margarynę na masę ubijamy mikserem do puszystej konsystencji. Dodajemy ostudzony budyń, syrop z agawy i miksujemy aż masa się połączy. Siekamy drobno orzechy.
  7. Ostudzony spód ciasta smarujemy masą budyniową, przekładamy drugą częścią ciasta. Smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzechami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
*Ja użyłam cukru kokosowego, ale sprawdzi się także trzcinowy lub biały.
**Niektóre budynie są bardzo lejące i rozpływają się w takiej masie. Zwróćcie uwagę na konsystencję, w razie potrzeby zagęśćcie skrobią ziemniaczaną.
Ciasto jest mega podobne do oryginału i zrobi wrażenie jako ciasto w gości lub dla gości. Zwłaszcza, że to ciasto z masą :)

A wy, jakie ciasta wolicie, z masą czy bez masy?

Buziaki
Wpadajcie też na Instagrama gdzie dodaje inne rzeczy i kombinujemy razem odnoście weganizacji różnych dań oraz na Facebooka - tam w pierwszej kolejności wrzucam informacje o nowych przepisach.


8 komentarzy:

  1. Ciasto mistrzostwo !Zapisane na liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzostwo świata! Dobra robota! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za przepis, wlasnie tego szukalam! Upieke na weekend 😎🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. jakiego masla orzechowego uzylas

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiego masla orzechowego uzylas

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile osób jest to ciasto? Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do kajmaku dodajemy mleko kokosowe (biale) czy samą wode, która sie oddziela od śmietanki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń