Boczniaki wśród wegan słyną ze swej "mięsistości". Idealnie sprawdzają się jako nuggetsy, kotlety, a nawet śledzie. Są pyszne, a w dodatku pełne witamin z grupy B oraz C.
Pomyślałam więc, że czas wykorzystać ich zalety i stworzyć coś nowego. Tak oto powstało... mielone. Przepis jest niezwykle prosty i szybki.
SKŁADNIKI
150g boczniaków
1 cebula
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki lubczyku*
1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku
sól i pieprz
Czas przygotowania: 10 minut
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Najlepiej sprawdzi się taka z powłoką nieprzywierającą.
- Wrzucamy cebulkę na patelnie i lekko karmelizujemy.
- W tym czasie boczniaki kroimy w drobną kostkę lub gdy zależy nam na naprawdę mocno zmielonej konsystencji, pulsujemy kilkukrotnie w kielichu blendera.
- Włączamy większy ogień pod patelnią i wrzucamy grzyby. Podsmażamy do uzyskania lekko chrupiącej skórki.
- Wrzucamy przyprawy** i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Smażymy jeszcze przez chwilę.
- Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
*Testowałam różne zioła, fajnie sprawdza się też majeranek i tymianek, lubczyk daje specyficzny "rosołowy" smak
** Ważne, żeby przyprawy dodać na samym końcu, będą wtedy bardziej intensywne. Tej sztuczki nauczył mnie mistrz przypraw - Hindus :)
Sprawdzą się super w sosie bolognese, w makaronach lub innych wariacjach.
Dajcie znać jak przetestujecie💖
Dajcie znać jak przetestujecie💖
Omg, w końcu z tanich składników!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
UsuńBoczniaki są mega!!! Nie tylko dla wegan
OdpowiedzUsuń