niedziela, 17 marca 2019

WEGAŃSKIE 'MIELONE' BOCZNIAKOWE


Boczniaki wśród wegan słyną ze swej "mięsistości". Idealnie sprawdzają się jako nuggetsy, kotlety, a nawet śledzie. Są pyszne, a w dodatku pełne witamin z grupy B oraz C.

Pomyślałam więc, że czas wykorzystać ich zalety i stworzyć coś nowego. Tak oto powstało... mielone. Przepis jest niezwykle prosty i szybki.



SKŁADNIKI

150g boczniaków
1 cebula
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki lubczyku*

1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku
sól i pieprz

Czas przygotowania: 10 minut


  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Najlepiej sprawdzi się taka z powłoką nieprzywierającą.
  3. Wrzucamy cebulkę na patelnie i lekko karmelizujemy.
  4. W tym czasie boczniaki kroimy w drobną kostkę lub gdy zależy nam na naprawdę mocno zmielonej konsystencji, pulsujemy kilkukrotnie w kielichu blendera.
  5. Włączamy większy ogień pod patelnią i wrzucamy grzyby. Podsmażamy do uzyskania lekko chrupiącej skórki.
  6. Wrzucamy przyprawy** i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Smażymy jeszcze przez chwilę.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.



*Testowałam różne zioła, fajnie sprawdza się też majeranek i tymianek, lubczyk daje specyficzny "rosołowy" smak
** Ważne, żeby przyprawy dodać na samym końcu, będą wtedy bardziej intensywne. Tej sztuczki nauczył mnie mistrz przypraw - Hindus :)


Sprawdzą się super w sosie bolognese, w makaronach lub innych wariacjach.
Dajcie znać jak przetestujecie💖


3 komentarze: