Jest wegański, słodki i wymaga tylko czterech składników. Przypomina trochę karmelową czekoladę. Ale w konsystencji jest bardziej miękki. Stoi w idealnym środku pomiędzy krówką, a czekoladą karmelową. Jesteście gotowi?
To super, poznajcie...
SKŁADNIKI:
200g kremu kokosowego*
160ml mleka roślinnego
2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
garść dowolnych orzechów
opcjonalnie suszone owoce, płatki jadalnych kwiatów
Z tego przepisu powstaje jeden blok karmelowy.
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina mrożenia
- Cukier wsypujemy do nieprzywierającego garnuszka, zalewamy mlekiem i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut mieszając możliwie jak najrzadziej.
- Powstały karmel odstawiamy do ostudzenia.
- Krem kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy z ostudzonym karmelem.
- Wykładamy na keksówkę lub inną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dodajemy orzechy. Wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Przechowujemy w lodówce.
*Występuje też pod nazwą mus/pasta kokosowa. Jest bardzo twardy i zwarty. Można go kupić w Tesco, Kuchniach Świata, Rossmannie, Krukam i Ekogramie :)
Możecie spróbować pozostać w Wielkanocnym klimacie i zrobić go na kształt jajka :) ja zostałam przy klasyku. Posypałam też płatkami róży, bo niesamowicie dobrze mi się tam komponowała.
Kombinujcie z Waszymi ulubionymi smakami, bakaliami i innymi rodzajami orzechów. Suszone jagody goji też wyglądałyby tu super i nadały kwaskowego posmaku.
Odsyłam Was też do Instagrama i Facebooka, bo tam zawsze informuję o nowych postach w pierwszej kolejności.
Buziaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz