poniedziałek, 15 kwietnia 2019

BLOK KARMELOWO-KOKOSOWY

Blok czekoladowy jest dość znany i lubiany, a blok karmelowy? Zasługuje na więcej miłości i uwagi niż otrzymuje.

Jest wegański, słodki i wymaga tylko czterech składników. Przypomina trochę karmelową czekoladę. Ale w konsystencji jest bardziej miękki. Stoi w idealnym środku pomiędzy krówką, a czekoladą karmelową. Jesteście gotowi?

To super, poznajcie...


SKŁADNIKI:

200g kremu kokosowego*
160ml mleka roślinnego
2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego

garść dowolnych orzechów
opcjonalnie suszone owoce, płatki jadalnych kwiatów

Z tego przepisu powstaje jeden blok karmelowy.
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina mrożenia
  1. Cukier wsypujemy do nieprzywierającego garnuszka, zalewamy mlekiem i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut mieszając możliwie jak najrzadziej.
  2. Powstały karmel odstawiamy do ostudzenia. 
  3. Krem kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy z ostudzonym karmelem.
  4. Wykładamy na keksówkę lub inną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dodajemy orzechy. Wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Przechowujemy w lodówce.
*Występuje też pod nazwą mus/pasta kokosowa. Jest bardzo twardy i zwarty. Można go kupić w Tesco, Kuchniach Świata, Rossmannie, Krukam i Ekogramie :) 
Możecie spróbować pozostać w Wielkanocnym klimacie i zrobić go na kształt jajka :) ja zostałam przy klasyku. Posypałam też płatkami róży, bo niesamowicie dobrze mi się tam komponowała.

Kombinujcie z Waszymi ulubionymi smakami, bakaliami i innymi rodzajami orzechów. Suszone jagody goji też wyglądałyby tu super i nadały kwaskowego posmaku.

Odsyłam Was też do Instagrama i Facebooka, bo tam zawsze informuję o nowych postach w pierwszej kolejności.

Buziaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz