wtorek, 9 kwietnia 2019

PASTA Z RZEŻUCHY

Nie macie pomysłu na rzeżuchę, a Wielkanoc skacze na Was ze wszystkich stron? Macie wrażenie, że zaraz wyskoczy Wam z lodówki zajączek? Spokojnie, zrobimy z niej pastę. Lekko pikantną, mega szybką i zieloną.

Także czas zakasać rękawki, wyjąć blendery i przygotować...


SKŁADNIKI:

1 puszka białej fasoli (400g)
40g rzeżuchy
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki syropu z agawy
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól


Czas przygotowania: 5 minut :)
  1. Rzeżuchę wraz z sokiem z limonki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania konsystencji pesto.
  2. Fasolę odsączamy z wody z puszki i przepłukujemy. Dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do rzeżuchy i blendujemy na gładką masę.
  3. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. 
Oczywiście zamiast limonki możecie użyć cytryny. Robiąc testy zauważyłam, że z limonką efekt jest subtelniejszy i kolor wychodzi bardziej fotogeniczny :) 

Ja pastę chowam do słoiczka i podjadam na porannych kanapkach, jeśli znajdziecie dla niej jakieś fajne wykorzystanie to koniecznie dajcie znać! 

Buziaki.


1 komentarz:

  1. A dziś rano się zastanawiałam co można z niej zrobić :D

    OdpowiedzUsuń