sobota, 18 maja 2019

WEGAŃSKA SZYBKA TARTA MAJOWA


Ta tarta jest jednym z najszybszych ciast, które robię gdy zaczyna się sezon na truskawki, a w lodówce mam resztki. Nie ujmuje to jednak smaku, który jest dla mnie kwintesencją maja - pierwsze truskawki z wegańską bitą śmietaną.

Zanim zrobiłam to ciasto przeszłam kilka różnych wersji tarty, którą chcę dla Was przygotować. Dziś jednak postawiłam na prostotę.


Kilka ważnych kwestii:
  • mleczko kokosowe musi być dobrze schłodzone i wyraźnie się oddzielić
  • olej kokosowy dodany do masy nie może być płynny

Zerknijmy na...


SKŁADNIKI:

Spód:
2 i 1/2 szklanki mąki owsianej lub pszennej (250g )
1/2 szklanki oleju kokosowego (70ml)
1/2 szklanki syropu z agawy lub innego płynnego słodzika (120ml)

Masa:
1 twarda część z puszki mleczka kokosowego (400g)
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

truskawki
50g czekolady gorzkiej 70%

Z tej porcji powstaje blaszka o średnicy 24cm.
Czas przygotowania: 30 minut
  1. Olej kokosowy topimy i łączymy w misce ze wszystkimi składnikami na spód. Mieszamy do połączenia się składników.
  2. Ciasto ugniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia.
  3. Składniki na masę ubijamy przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce w 30 sekundowych cyklach. 
  4. Na wystudzony spód wykładamy kokosową śmietanę, dodajemy truskawki, polewamy czekoladą i odstawiamy tartę do lodówki do ostudzenia.

Możecie wyłożyć ciasto truskawkami w całości jeśli chcecie więcej owoców niż czekolady. Super sprawdzą się tu także borówki oraz maliny.

Spód przypomina spód do mazurka, wykorzystuję go czasem przy tworzeniu wegańskich batoników, na które przepis też wkrótce pojawi się na blogu.

Buziaki.


3 komentarze:

  1. Takimi wypiekami i ich zdjęciami to już jest znęcanie się nad czytelnikami :) Piszę ten komentarz i myślę jak to musi niebiańsko smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ta tarta może stać w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. wygląda pysznie. Trzeba będzie spróbować zwłaszcza, że przepis wydaje się prosty;)

    OdpowiedzUsuń