środa, 17 lipca 2019

FASOLKA SZPARAGOWA PO KOREAŃSKU

Fasolka szparagowa kojarzy się większości z nas z bułką tartą i masłem/olejem. Z racji, że masła unikamy, a czasem trzeba spróbować czegoś nowego to dziś pokażę Wam fasolkę w koreańskim stylu.

Jestem ogromną fanką kuchni Azjatyckiej, a w szczególności ich sosów! To one sprawiają, że potrawy są wyraziste i tak inne niż znane nam Polskie smaki.

Obecnie trwa na nią sezon więc staram się z nią kombinować. Być może stworzę fasolkową serię? Kto wie! Ale teraz czas na...


SKŁADNIKI:

400g białej fasolki szparagowej
1/2 szklanki (120ml) przegotowanej wody
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek imbiru

sezam i cebulka do posypania

Z tej ilości powstają ok. 4 porcje fasolki
Czas przygotowania: 25 minut

  1. Fasolkę dokładnie przepłukujemy, odcinamy końce. W garnku zagotowujemy wodę.
  2. Do gotującej wody wrzucamy fasolkę i gotujemy do miękkości.
  3. Cukier umieszczamy w miseczce, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy sos, koncentrat i paprykę. 
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek oraz imbir. Ugotowaną fasolkę podsmażamy do zezłocenia.
  5. Dodajemy przygotowany sos. Następnie cały czas mieszając dodajemy powoli skrobię. Fasolkę podgrzewamy na patelni do zgęstnienia sosu. Całość posypujemy sezamem i zieloną cebulką.

Ostatnio więcej mnie możecie zobaczyć na Instagramie(klik), ale spokojnie nie zapomniałam o Was. Wciąż tworzę mnóstwo rzeczy,  a do tego niedawno się obroniłam!

Stres i emocje opadły więc zabieram się do pracy :)

Buziaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz