Tym razem drugie życie chleba (lub bułki) uratujemy robiąc burgery!
Ładnie się trzymają i sprawdzą się też w formie kotlecików do ziemniaków i surówki. Tak więc upewnijcie się czy macie...
SKŁADNIKI
200g soczewicy czerwonej (suchej)
1 szklanka bułki tartej (120g)
4 kromki chleba (lub 1 bułka, 80g)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
+1 łyżeczka przyprawy do mielonego(opcjonalnie)
szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
olej słonecznikowy
Z tej porcji powstaje 6 dużych kotletów
Czas przygotowania: 20 minut + czas smażenia/pieczenia
- Soczewicę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu*.
- Chleb rwiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce. Zalewamy przegotowaną wodą na ok. 1 cm i dociskamy, tak aby cały chleb był przykryty. Odstawiamy na czas gotowania się soczewicy.
- Soczewice odcedzamy i umieszczamy w misce z chlebem. Dodajemy bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (wraz z solą i pieprzem). Mieszamy masę.
- Formujemy kotleciki dokładnie ugniatając masę. Wykładamy je na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju z obu stron. Smażymy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez 25 minut, obracając w połowie.
*Jeśli chcecie przyśpieszyć proces, kupcie soczewicę "ekspresową", która gotuje się w ok. 7 minut. Można ją dostać np. w Auchan.
Nie musicie marnować chleba, ani zapychać brzuszków kaczkom, których żołądki nie są przystosowane do przeciwutleniaczy i soli w nim zwartych (przynieście im ziarna😀), a drugie życie chleba przenieście w burgery!
Smacznego, buziaki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz