środa, 3 lipca 2019

BURGERY Z SOCZEWICY I CZERSTWEGO CHLEBA

Dziś przepis z serii "zero waste" :) czyli co zrobić gdy mamy starą bułkę, stary chleb i kiedy szkoda nam ich wyrzucać. Jednym ze sposobów na uratowanie pieczywa jest popryskanie go wodą i upieczenie przez kilka minut w piekarniku.

Tym razem drugie życie chleba (lub bułki) uratujemy robiąc burgery!

Ładnie się trzymają i sprawdzą się też w formie kotlecików do ziemniaków i surówki. Tak więc upewnijcie się czy macie...


SKŁADNIKI

200g soczewicy czerwonej (suchej)
1 szklanka bułki tartej (120g)
4 kromki chleba (lub 1 bułka, 80g)

2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz

+1 łyżeczka przyprawy do mielonego(opcjonalnie)
szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
olej słonecznikowy

Z tej porcji powstaje 6 dużych kotletów
Czas przygotowania: 20 minut + czas smażenia/pieczenia

  1. Soczewicę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu*.
  2. Chleb rwiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce. Zalewamy przegotowaną wodą na ok. 1 cm i dociskamy, tak aby cały chleb był przykryty. Odstawiamy na czas gotowania się soczewicy.
  3. Soczewice odcedzamy i umieszczamy w misce z chlebem. Dodajemy bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (wraz z solą i pieprzem). Mieszamy masę.
  4. Formujemy kotleciki dokładnie ugniatając masę. Wykładamy je na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju z obu stron. Smażymy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez 25 minut, obracając w połowie.

*Jeśli chcecie przyśpieszyć proces, kupcie soczewicę "ekspresową", która gotuje się w ok. 7 minut. Można ją dostać np. w Auchan.
Nie musicie marnować chleba, ani zapychać brzuszków kaczkom, których żołądki nie są przystosowane do przeciwutleniaczy i soli w nim zwartych (przynieście im ziarna😀), a drugie życie chleba przenieście w burgery!

Smacznego, buziaki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz