niedziela, 17 listopada 2019

WEGAŃSKIE "MASCARPONE"


Dziś przepis na serek bazowy. Nadaje się pod wiele słodkich rzeczy, które robię. Dla uproszczenia nazwałam go mascarpone.

W słodkościach polecam połączyć go z bitą śmietaną kokosową. Wychodzi coś pięknego!

Krem wykorzystuję do różnych ciast, babeczek czy deserów w szklance. A nawet do produkcji batonów! Jest więc uniwersalnym rozwiązaniem na wszelki brak weny na krem do tortu.


Instagram @tofutomniam


Ale nie przedłużając, zapraszam na...

SKŁADNIKI:

100g ryżu (1 torebka)
100g tofu naturalnego (1/2 kostki)
120ml mleka roślinnego (1/2 szklanki)
1/2 cytryny
1 łyżka syropu z agawy (lub innego)
1 łyżka oleju kokosowego

Z tych składników powstaje 1 miseczka "mascarpone"
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

  1. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż przepłukujemy zimną wodą, odcedzamy i umieszczamy w kielichu blendera lub misce jeśli używamy blendera ręcznego.
  3. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy do ryżu wraz z tofu, mlekiem roślinnym i syropem z agawy.
  4. Blendujemy na gładką masę.
  5. Do masy dodajemy olej kokosowy i blendujemy jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
  6. Przygotowane mascarpone umieszczamy w lodówce na 30 minut. Przykrywamy miseczkę, aby masa nie przyschnęła od góry.
  7. Gotowe mascarpone możemy połączyć z bitą śmietaną kokosową (w słodkich deserach) lub wykorzystać krem sam w sobie. 
To już wszystko na teraz, ale spokojnie, znajdą się tu jeszcze przepisy z wykorzystaniem mascarpone!

Buziaki.


4 komentarze:

  1. Wielbię Cię za ten przepis! Jak długo można trzymać ten serek w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Zastanawiam się jednak, czy smak nie jest zbyt "ryżowy" :)Pomysł naprawdę inspirujący.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się ciesze, że znalazłem Twojego bloga, bo dopiero zaczynam z dietą wege i znalazłem tutaj wiele smacznych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja weganka uwielbia ten przepis:)))) Dziękujemy

    OdpowiedzUsuń