Dziś przepis na serek bazowy. Nadaje się pod wiele słodkich rzeczy, które robię. Dla uproszczenia nazwałam go mascarpone.
W słodkościach polecam połączyć go z bitą śmietaną kokosową. Wychodzi coś pięknego!
Krem wykorzystuję do różnych ciast, babeczek czy deserów w szklance. A nawet do produkcji batonów! Jest więc uniwersalnym rozwiązaniem na wszelki brak weny na krem do tortu.
Instagram @tofutomniam
Ale nie przedłużając, zapraszam na...
SKŁADNIKI:
100g ryżu (1 torebka)
100g tofu naturalnego (1/2 kostki)
120ml mleka roślinnego (1/2 szklanki)
1/2 cytryny
1 łyżka syropu z agawy (lub innego)
1 łyżka oleju kokosowego
Z tych składników powstaje 1 miseczka "mascarpone"
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
- Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany ryż przepłukujemy zimną wodą, odcedzamy i umieszczamy w kielichu blendera lub misce jeśli używamy blendera ręcznego.
- Wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy do ryżu wraz z tofu, mlekiem roślinnym i syropem z agawy.
- Blendujemy na gładką masę.
- Do masy dodajemy olej kokosowy i blendujemy jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
- Przygotowane mascarpone umieszczamy w lodówce na 30 minut. Przykrywamy miseczkę, aby masa nie przyschnęła od góry.
- Gotowe mascarpone możemy połączyć z bitą śmietaną kokosową (w słodkich deserach) lub wykorzystać krem sam w sobie.
To już wszystko na teraz, ale spokojnie, znajdą się tu jeszcze przepisy z wykorzystaniem mascarpone!
Buziaki.
Buziaki.
Wielbię Cię za ten przepis! Jak długo można trzymać ten serek w lodówce?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Zastanawiam się jednak, czy smak nie jest zbyt "ryżowy" :)Pomysł naprawdę inspirujący.
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że znalazłem Twojego bloga, bo dopiero zaczynam z dietą wege i znalazłem tutaj wiele smacznych przepisów.
OdpowiedzUsuńMoja weganka uwielbia ten przepis:)))) Dziękujemy
OdpowiedzUsuń