wtorek, 21 maja 2019

ZIOŁOWE TOFU ZAPIEKANE W SOSIE KOPERKOWYM


Ten przepis tkwił w wersjach roboczych i się zagubił, dodaję go po czasie nie zmieniając opisu, co jest ciekawym doświadczeniem, bo widzę jak zmienił mi się styl pisania po takim czasie :)

Jestem ogromną fanką dań zapiekanych. Pieczone warzywa, zapiekanki, nawet włoszczyznę do rosołu uprzednio piekę! Dlatego nie zdziwi nas wszystkich przepis na wegańskie tofu (które jest mniam) pod koperkowo-'śmietankową' pierzynką.

Jest to danie dość efektowne więc nada się na wegańskie przyjęcie oraz obiad dla gości. Lub jako niedzielny obiad na przemian z de vollailami. Można zapiekać w towarzystwie swoich ulubionych warzyw, ugotowanych ziemniaków czy sosu 'serowego'.

Przypominam Wam jeszcze, że im dłużej coś marynujemy, tym wychodzi lepsze. Więc jeśli macie dużo czasu to zamarynujcie tofu kilka godzin przed podaniem. Jeśli jednak się śpieszycie, nie martwcie się też wyjdzie dobre.


SKŁADNIKI:

360gr tofu (2 opakowania) w tym przepisie super sprawdzi się bazyliowe (naturalne i wędzone też)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki cząbru lub czosnku niedźwiedziego
sól

1 szklanka śmietanki roślinnej (ja użyłam własnej z tego przepisu z połową podanej ilości cytryny)
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
garść koperku
sól i pieprz

6 pomidorków koktailowych

Z tego przepisu powstaje 1 warstwa tofu w naczyniu 20cmx20cm
Czas przygotowania: 20 min + 18 minut pieczenia

  1. Tofu odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na równe plastry. Pokrojone kawałki wkładamy do miski wraz ze wszystkimi ziołami oraz oliwą. Mieszamy, aby wszystkie przyprawy przykryły tofu. Odkładamy na przynajmniej 15 minut. W tym czasie przygotujcie śmietanę (jeśli robicie ją samodzielnie).
  2. Siekamy drobno koperek. Mieszamy razem ze śmietaną, pieprzem, czosnkiem i solą. Na tym etapie sprawdzamy czy sos jest wystarczająco słony.
  3. Plastry tofu układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby na siebie nachodziły. Polewamy sosem koperkowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° w trybie góra-dół. Pieczemy przez 13 minut.
  4. W tym czasie kroimy na pół nasze pomidorki koktailowe. Po upływie czasu pieczenia dokładamy pomidorki i pieczemy przez kolejne 5 minut.
Testujcie i dajcie znać w towarzystwie czego spisują się Wam takie potrawy. Może kasza albo ryż curry? Choć chyba klasyczne ziemniaczki z koperkiem sprawdzą się najlepiej.

Buziaki.
Zerkajcie na Instagrama gdzie dodaje bonusowe przepisy i Facebooka, gdzie w pierwszej kolejności informuje o nowych przepisach.



1 komentarz: