Co jeszcze?
Jest aż potrójnie czekoladowe!
Czekolada, kakao i mleko sojowe czekoladowe. To ostatnie można oczywiście zastąpić takim zwykłym mlekiem roślinnym. Jednak polecam dać się ponieść tej potrójnej czekoladzie.
Jest z fasoli, ale spokojnie - ja wiem, że każdy to mówi, ale to prawda - nie czuć jej.
Jest z fasoli, a to oznacza, że jest wzbogacone o proteiny, a z mlekiem sojowym to już podwójne wzbogacenie.
No dobra, ale w ten sposób to zdradzę Wam wszystkie...
SKŁADNIKI:
Mokre:
1 puszka czerwonej/białej fasoli (400g)
250ml mleka sojowego czekoladowego*
3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
80g gorzkiej czekolady
4 łyżki oleju kokosowego
banan
Suche:
2 szklanki mąki pszennej (240g)
40g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie sos chałwowy (przepis znajdziecie na moim Instagramie)
Z tej porcji powstaje jedna standardowa keksówka
Czas przygotowania: 45 minut
- Czekoladę łamiemy na drobne kawałki. Wkładamy do miski i wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund. Mieszamy czekoladę i powtarzamy 30 sekundowe cykle do rozpuszczenia, mieszając po każdym z nich.
- Mokre składniki (w tym rozpuszczoną czekoladę) umieszczamy w misce i blendujemy do uzyskania całkowicie gładkiej masy.
- Dodajemy mąkę, kakao i proszek. Mieszamy dokładnie składniki przy pomocy łyżki.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 35-40 minut.
*Możecie zastąpić je zwykłym mlekiem roślinnym i użyć 100g rozpuszczonej czekolady, aby wzmocnić czekoladowy smak ciasta.
Jest to drugie brownie na tym blogu, pierwsze jakie znajdziecie jest z kalafiora. I coś czuję, że nie poprzestanę na tych kombinacjach z tym mocno czekoladowym ciastem!Buziaki
Wygląda idealnie!!!
OdpowiedzUsuńPodałaś ilość fasoli po odsączeniu czy przed? :)
OdpowiedzUsuńJest to ilość przed odsączeniem :)
Usuń