piątek, 21 czerwca 2019

WEGAŃSKI SEREK/PASTA Z ZIELONĄ CEBULKĄ


Dziś mam dla Was mega szybki przepis, który można dowolnie modyfikować znając jedynie bazę. Świetnie sprawdzi się na bajglach, kanapkach i tostach. A co najważniejsze - ma tylko trzy kroki.

Zerknijcie na...

SKŁADNIKI:

1 puszka ciecierzycy (400g)
90g tofu naturalnego
15g zielonej cebulki
2 łyżki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli

opcjonalnie inne zioła

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy. Cebulkę kroimy drobno. Tofu rwiemy na mniejsze kawałki.
  2. Umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem soli w głębokiej misce. Blendujemy przy użyciu blendera ręcznego do osiągnięcia konsystencji serka.
  3. Dodajemy soli i dokładnie mieszamy. Serek przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Konsystencją serek/pasta przypomina Almette. Jeśli kochacie koperek, spróbujcie wersji z koperkiem zamiast cebulki, na pewno Wam posmakuje!

Buziaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz