
Dziś mam dla Was mega szybki przepis, który można dowolnie modyfikować znając jedynie bazę. Świetnie sprawdzi się na bajglach, kanapkach i tostach. A co najważniejsze - ma tylko trzy kroki.
Zerknijcie na...
SKŁADNIKI:
1 puszka ciecierzycy (400g)
90g tofu naturalnego
15g zielonej cebulki
2 łyżki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie inne zioła
Czas przygotowania: 10 minut
- Ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy. Cebulkę kroimy drobno. Tofu rwiemy na mniejsze kawałki.
- Umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem soli w głębokiej misce. Blendujemy przy użyciu blendera ręcznego do osiągnięcia konsystencji serka.
- Dodajemy soli i dokładnie mieszamy. Serek przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Konsystencją serek/pasta przypomina Almette. Jeśli kochacie koperek, spróbujcie wersji z koperkiem zamiast cebulki, na pewno Wam posmakuje!
Buziaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz