wtorek, 11 czerwca 2019

WEGAŃSKIE CIASTO KNOPPERS BEZ PIECZENIA



Dopadły nas upały! Czyli okres, w którym stanie przy nagrzanym piekarniku grozi roztopieniem się. Na całe szczęście są lodówki i ciasta na zimno, a to konkretnie powstało na wzór znanych batoników Knoppers.

Oczywiście ciasto jest miękkie więc nie jest odwzorowaniem chrupkości batonika, aaale:

  • czekolada delikatnie chrupie!
  • orzechy laskowe też!
  • ma jasną i ciemną warstwę, przecież się liczy halo :)
A tak poważnie to zapraszam Was do czytania i odwzorowywania, bo ciasto jest naprawdę bardzo proste.
SKŁADNIKI:

300g herbatników (wegańskie są np. dostępne w Lidlu Petit Beurre)
150g czekolady ciemnej 
120ml mleka roślinnego
30g orzechów laskowych

1 opakowanie waniliowego budyniu
500ml mleka roślinnego

1 puszka mleczka kokosowego (400g) stałej części*
2 łyżki cukru (u mnie kokosowy)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Z tej porcji powstaje jedna blaszka ciasta 21cmx24cm
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Aby zrobić to sprawniej możecie papier trochę pognieść w rękach i dopiero wyłożyć na blaszkę. Kładziemy pierwszą warstwę herbatników (zajmując całą blaszkę)
  2. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy do momentu aż będzie bardzo gęsty i wylewamy go równomiernie na herbatniki. Dodajemy kolejną warstwę.
  3. Czekoladę wraz z mlekiem roślinnym(120ml) umieszczamy w garnuszku. Zagotowujemy cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Siekamy orzechy. Czekoladę wylewamy na herbatniki, dodajemy ok. 2/3 orzechów delikatnie dociskając. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  5. Stałą część mleczka umieszczamy w suchej misce. Uważamy aby nie dostała się woda kokosowa. Miksujemy ją na najniższych obrotach powoli dodając cukier. Do ubitego kokosa dodajemy ekstrakt z wanilii. 
  6. Kokosową śmietaną smarujemy górę ciasta. Posypujemy resztą orzechów. Gdy ciasto trochę przestygnie chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
* Mleczko kokosowe rozwarstwia się na stałą część i wodę kokosową po kilku godzinach w lodówce. Najlepsze są mleczka o wysokiej zawartości kokosa.
Jak widzicie przepis jest naprawdę szybki, miły i przyjemny. A co najważniejsze, sprzyja upałom.

Pijcie dużo wody, buziaki!


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, muszę zrobić w tym tygodniu;) pozdrawiam
    Ps bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń