piątek, 7 czerwca 2019

MAKARON HULKA - Z KREMOWYM SOSEM SZPINAKOWYM

Pieszczotliwie nazwany przeze mnie "makaron Hulka" ma kremowy sos szpinakowy, podsmażone wędzone tofu i serowy posmak dzięki płatkom drożdżowym. Jest zweganizowaną wersją makaronu, który kiedyś jadłam bardzo często.

Teraz jadamy w takiej wersji i wciąż jesteśmy zachwyceni.

SKŁADNIKI:

400g rozdrobnionego szpinaku (u mnie mrożony, może być świeży)
200g makaronu pene lub innego kształtu
200ml mleczka kokosowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub zwykłego
sól

180g tofu wędzonego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie

Z tej ilości powstają 4 porcje makaronu
Czas przygotowania: 15-20 minut

  1. Szpinak umieszczamy w garnuszku razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli używamy mrożonego to przykrywamy go pokrywką i czekamy aż w pełni się rozpuści. 
  2. Do szpinaku dodajemy mleczko kokosowe i pozostałe przyprawy z wyjątkiem płatków drożdżowych.
  3. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy 3 łyżki wody z gotującej się pasty i dodajemy je do sosu szpinakowego wraz z płatkami drożdżowymi.
  4. Tofu kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w misce wraz z oliwą i przyprawami, mieszamy tak, aby wszystkie kawałki były w przyprawie. Podsmażamy* do chrupkości.
  5. Sos gotujemy przez kilka minut. Dodajemy makaron. Chrupiące tofu najlepiej dodać na talerzu.
*Jeśli unikacie smażenia, upieczcie tofu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200° przez około 10 minut.
Początkowo przepis miałam zamieścić na Instagramie, ale więcej osób czyta bloga więc postanowiłam podzielić się nim tutaj.

Buziaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz