środa, 24 lipca 2019

KLOPSIKI Z FASOLI W SOSIE KURKOWYM

Sezon na kurki ruszył pełną parą. Są to właściwie jedne z moich ulubionych grzybów, a jeść mogłabym je w każdej postaci. Zupy, makarony, sosy... I dziś właśnie padło na sos. Do bardzo prostych fasolowych klopsików.

Fasola pinto - być może spotkałeś ją na półkach sklepowych i zastanawiałeś się co to za dziwna nazwa i co można z niej wyczarować. Odpowiedź jest dosyć prosta - wszystko to, co ze znanych nam pozostałych gatunków fasoli :) swoją nazwę zawdzięcza bordowym kropeczkom. Od razu uspokajam, w tym przepisie można ją zastąpić białą fasolą. 

Klopsy w sosie są chyba jednym z "maminych" klasyków, których nie musi brakować w diecie wegańskiej.

Jeśli jesteście przeciwnikami zamienników lub ich nazw odsyłam Was do mojego artykułu w mini magazynie #promujemywege (link). W tym poście jednak skupimy się na przepisie i jego wykonaniu.
SKŁADNIKI:

1 puszka fasoli pinto lub białej (400g przed odsączeniem)
1/2 szklanki bułki tartej (60g)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka zimnej wody
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (płaskie)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonego koperku
1/2 łyżeczki pieprzu (u mnie cytrynowy)

Sos kurkowy:

300g drobnych kurek*
1/2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
4 łyżki płatków drożdżowych lub 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka wegańskiej margaryny lub oleju słoonecznikowego
sól i pieprz

Z tej porcji powstaje 16 małych klopsików
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia i gotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem.
  2. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy. Umieszczamy w głębokiej misce i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy przyprawy, sos sojowy i wodę. Powoli dosypujemy bułkę cały czas mieszając masę. Na koniec dodajemy skrobię i ugniatamy masę przy pomocy dłoni. Powinna być łatwa w lepieniu.
  4. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut.
Sos kurkowy:

  1. Margarynę topimy na patelni. Dodajemy kurki, sól oraz pieprz i dusimy pod przykryciem przez   5 minut.
  2. Podduszone kurki posypujemy płatkami drożdżowymi/mąką i dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem roślinnym.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut do zgęstnienia sosu. Jeśli jest zbyt mało słony, dodajemy trochę soli.
*Jeśli nie uda Ci się kupić drobnych kurek, to po prostu posiekaj duże na mniejsze kawałki :)
Mam w głowie jeszcze kilka pomysłów na sezonowe przepisy!

Jak zwyklez Was też na mojego Instagrama. W najbliższy piątek wylatuję do Portugalii więc będziecie mogli zobaczyć kawałek wegańskiego Portugalskiego świata właśnie na moim Instagramie (KLIK)

Buziaki.


1 komentarz:

  1. Nareszcie dobry przepis na klopsy z fasoli! Wpisuję do zeszytu i będę wracać. <3

    OdpowiedzUsuń