wtorek, 26 marca 2019

NAJPROSTSZA KWAŚNA ŚMIETANA KOKOSOWA


Szybka, bez blendowania, bez kultur bakterii. Idealna do sosów i zabielania zup. A wymaga tylko 4 składników!
Plusem tej śmietanki jest to, że jest idealnie kremowa i dość uniwersalna. W dodatku ze składników, które dostaniemy w każdym sklepie.

Przepis ten jest na typową, kwaśną śmietanę. Jeśli zależy Wam na delikatniejszym efekcie dodajcie nieco mniej cytryny. Nie pomijajcie jej jednak całkowicie, bo to ona jest naszym kluczowym składnikiem, zaraz po kokosie.

SKŁADNIKI:

1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego (lub dowolnego słodzika)
sól*

Z tego przepisu powstaje dokładnie tyle śmietanki co mleczka :)
Czas przygotowania: 20 minut

  1. Mleczko kokosowe przelewamy do miski i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie w naszej śmietanie powinny pojawić się bąbelki powietrza. Jeśli ich nie ma, odkładamy jeszcze na chwilę. Następnie dodajemy syrop klonowy oraz sól. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 5 minut.
  3. Sprawdzamy konsystencję i smak, przelewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
*Jeśli wykorzystujecie śmietankę do czegoś słodszego użyjcie szczypty soli, jeśli jako bazę do sosu śmietanowego dodajcie jej trochę więcej
Naszą jakość potwierdza Niezależne Stowarzyszenie Owczarków Australijskich :)

Śmietanę można zrobić też z mleka sojowego, słonecznika i wielu innych przyjaznych weganom składników. Najczęściej sięgam jednak po tą, bo jest po prostu najszybsza.
Uprzedzając pytania - nie czuć kokosa, głównie dzięki uprzedniemu zakwaszeniu. Więc dajcie jej czas. Niech składniki się zaprzyjaźnią i dadzą nam pełnie smaku.

Buziaki.

2 komentarze:

  1. Fajna, u mnie bąbelki zrobiły się od razu ;) ale poczekałam

    OdpowiedzUsuń
  2. miałem nadzieję na domowej roboty śmietane a nie gotowe mleczko kokosowe ;)

    OdpowiedzUsuń