wtorek, 2 kwietnia 2019

PUDDING CIASTCZKOWY Z KAWAŁKAMI CIASTECZEK

Musicie coś o mnie wiedzieć. Jestem jak potwór ciasteczkowy. Uwielbiam wszystko co o smaku ciasteczkowym. Lody ciasteczkowe, czekolada ciasteczkowa i ciasteczka same w sobie. Amerykańskie "chocolate chips cookies" to mój ukochany rodzaj ciastek.

Mimo, że jestem bardziej po stronie słonych przepisów i przekąsek to nie mogłam odmówić sobie stworzenia kolejnej rzeczy o ciasteczkowym smaku. I tak właśnie powstał pudding. Kluczem do typowego posmaku okazało się kilka składników. Jednak mamy jednego zwycięzce i jest nim gałka muszkatołowa. Całkowity "game changer" smakowy i zapachowy. Używamy go zaledwie odrobinę, a robi robotę.

Tak więc rzućcie okiem na...


SKŁADNIKI:

500ml mleka sojowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu

50g margaryny
4 łyżki syropu z agawy

opcjonalnie
1/2 tabliczki czekolady

Ciasteczka:
120g margaryny roślinnej lub oleju kokosowego
80g cukru kokosowego lub trzcinowego
1/2 tabliczki czekolady
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Z tej porcji wychodzą 2 słoiki puddingu
Czas przygotowania: 40 minut

  1. 1/4 części mleka sojowego odlewamy do szklanki. Pozostałą część zagotowujemy.
  2. Do zimnego mleka dodajemy skrobię, ekstrakt oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Po osiągnięciu konsystencji gęstego budyniu ściągamy z gazu i zostawiamy do ostudzenia.
  3. Ostudzony budyń łączymy z margaryną oraz syropem z agawy przy pomocy miksera, odkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasteczek.
  4. Po wystudzeniu ciasteczek topimy połowę czekolady, a drugą kroimy na małe kawałki. Roztopioną czekoladą polewamy boki słoika lub szklanki, resztę łączymy z budyniem.
  5. Wlewamy połowę budyniu do słoika, kruszymy po jednym ciastku. Dodajemy drugą część i ponownie kruszymy ciasteczko. Pudding trzymamy w lodówce.
Ciasteczka:
  1. Margarynę ucieramy wraz z cukrem w głębokiej misce. Dodajemy mleko i mieszamy. Nie martwcie się jeśli masa będzie miała grudki.
  2. Dodajemy ekstrakt z wanilii, mąkę oraz proszek. Mieszamy składniki. Następnie ugniatamy do uzyskania konsystencji lepkiego ciasta.
  3. Kroimy czekoladę na małe kawałki i łączymy ją z ciastem. Lepimy mniejsze ciasteczka.
  4. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 12 minut.

Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika mogą wydawać Wam się miękkie. Bez obaw, stwardnieją jeśli pozostawicie je do ostudzenia. Będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Zapraszam to testowania i dzielenia ze mną ciasteczkowej miłości!

Buziaki



1 komentarz: