poniedziałek, 28 października 2019

WEGAŃSKI DESER "GRÓB" NA HALLOWEEN

Halloween, z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Kochają je dzieci i dorośli. To super okazja do przebrania się, zrobienia nietypowego makijażu, ale też ciekawych przekąsek.

Z racji, że zbliża się ono wielkimi krokami postanowiłam podzielić się klasykiem, który zawsze znajduje się na moim stole tego dnia. Oprócz niego robię też:
  • parówki sojowe a'la mumie
  • duchy z bananów
  • "dynie" z pomarańczy i mandarynek
  • paluchy wiedźmy 
  • zupę dyniową!
No i oczywiście groby! Początkowo robiłam groby z Monte i ciasteczek, jednak po czasie postanowiłam trochę pokombinować. Bardzo kocham orzechy laskowe więc bez nich nie mogło się obejść. Postawiłam więc na smak Nutelli. Dlatego czas na...


SKŁADNIKI:

200g czekolady gorzkiej 70% (2 tabliczki)
1/2 szklanki aquafaby (woda z jednej puszki po ciecierzycy)
4 ciastka Oreo lub inne czekoladowe
3 łyżki masła z orzechów laskowych lub dowolnych orzechów
1 łyżka cukru pudru lub innego słodzika
szczypta soli

ozdoby
nagrobek z kartki lub ciastka
żelki robaki/inne jako "trup" :) 


Z tych składników powstają 2-4 porcje (zależnie od wielkości)
Czas przygotowania: 30 minut

  1. Aquafabę umieszczamy w lodówce na 24 godziny przed przygotowaniem.
  2. Schłodzoną aquafabę wlewamy do suchej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem do uzyskania białej, puszystej i sztywnej piany. Proces powinien zająć 5-10 minut w zależności od mocy miksera.
  3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej*. 
  4. Do ubitej piany dodajemy powoli czekoladę, cały czas mieszając trzepaczką aby składniki się połączyły.
  5. Na koniec dodajemy także masło z orzechów laskowych oraz słodzik.
  6. Masę przelewamy do szklanek i umieszczamy w lodówce na 10 minut.
  7. W tym czasie kruszymy ciastka (jeśli używamy Oreo to pozbywamy się uprzednio kremu)
  8. Na schłodzony deser wysypujemy "ziemię" z ciastek oraz ozdabiamy wedle upodobań. Podajemy schłodzone.
*Kąpiel wodna: do garnka wlewamy wodę na połowę jego wysokości. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie kładziemy na miejscu pokrywki miskę. W misce umieszczamy czekoladę, pozwalamy jej się roztopić mieszając możliwie jak najrzadziej.
Oczywiście deser możecie zrobić także z podwójnej porcji jeśli planujecie więcej gości. Bawcie się dobrze i do zobaczenia na Instagramie i Facebooku :)

Buziaki.

2 komentarze:

  1. Witam. Zamierzam zacząć dbać o siebie i szukam informacji na takie tematy jak lasery medyczne do depilacji. Co możecie powiedzieć na ich temat?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega smakowicie i bardzo kreatywnie, czekam na przepis na zupę dyniową

    OdpowiedzUsuń